Katarzyna Gonet

Katarzyna Gonet urodziła się 15 września 1935 roku na Kresach. Razem z mamą i rodzeństwem została wywieziona do Niemiec na roboty przymusowe, gdzie spędziła pierwsze trzy lata od wybuchu drugiej wojny światowej. Później, po powrocie do Polski, ciężkiej chorobie i tułaczce, razem z mamą mieszkała w szpitalu, gdzie dzięki dobrej woli pracowników, matka pani Katarzyny dostała etat. Ukończyła szkołę kanoniczek na Podwalu, a po maturze wybrała studia ekonomiczne, a których po krótkim czasie zrezygnowała i podjęła pracę w sekretariacie liceum Staszica, gdzie pracowała dwadzieścia osiem lat, aż do emerytury, na której obecnie przebywa.