Marek Golecki

Marek Golecki - fotografia świadka historii
Marek Golecki - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Syn Ludwika Goleckiego, odznaczonego medalem "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata".

Marek Golecki - relacja świadka historii

Marek Golecki opowiada historię swojego ojca, Ludwika Goleckiego, który przed wojną prowadził w Parczewie sklep i nawiązał kontakty handlowe z Żydami. Wyjechał z Parczewa w czasie II wojny światowej do Warszawy, aby uniknąć aresztowania (był oficerem Wojska Polskiego). Tam pod fałszywym nazwiskiem pracował w sklepie papierniczym. Kiedy zaczęły się wywózki Żydów z Parczewa, małżeństwo Mandelkernów dowiedziało się, że ich znajomy Ludwik Golecki jest w Warszawie. Ludwik Golecki wydostał ich z transportu i pomógł ukryć się w Warszawie. Później pomógł jeszcze kolejnym sześciu Żydom z Parczewa i ukrywał ich do wybuchy Powstania Warszawskiego. Po wojnie małżeństwo Mandelkernów wyemigrowało do Kanady. Za pomoc Żydom, Ludwik Golecki dostał w 1993 roku medal "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata". Rodzina Goleckich pozostaje do dzisiaj w kontakcie z uratowanymi.