Mieczysław Goździejewski

Urodził się w rolniczej rodzinie w Grabowcu. Ukończył szkołę siedmioklasową w Grabowcu, w czasie okupacji - wywieziony do Niemiec na roboty.

Mieczysław Goździejewski - relacja świadka historii

Opowiada o szkole, o Żydach, Ukraińcach i Polakach w Grabowcu przed wojną, relacjach między przedstawicielami różnych grup narodowościowych, o cerkwi, synagodze, o modlitwach żydowskich, o świątecznym jedzeniu, o macy, o zwyczajach świątecznych; mówi o eksterminacji Żydów, o partyzantce, o targu w Zamościu, o modzie, rozrywkach, weselach, zawodach, piekarniach.