Krystyna Glijer

Krystyna Glijer urodziła się 5 listopada 1925 roku w Puławach. Ojciec Józef był buchalterem, matka Apolonia zajmowała się domem. Szkołę powszechną oraz gimnazjum ukończyła w Puławach. Do emerytury pracowała w Instytucie Weterynarii w Puławach.

Krystyna Glijer - relacja świadka historii

W relacji Krystyna Glijer opowiada o przedwojennych Puławach, o mieszkańcach miasta i profesjach jakie wykonywali. Wspomina okolice swojego domu rodzinnego i sąsiadów. Świadek historii opowiada o swoim dzieciństwie i latach szkolnych. Krystyna Glijer opisuje społeczność żydowską zamieszkującą Puławy przed II wojną światową. Z relacji możemy się dowiedzieć również o latach okupacji niemieckiej w Puławach oraz o okresie powojennym.