Andrzej Gil

Andrzej Gil urodził się w 1949 roku w Lublinie. Rodzina kilka lat mieszkała w Warszawie i Grudziądzu. W 1956 wrócili do Lublina i zamieszkali na ulicy Okopowej. W 1964 roku rodzina przeprowadziła się na osiedle LSM. Początkowo mieszkali na osiedlu Mickiewicza, potem na osiedlu Skrzetuskiego. Andrzej Gil ukończył Państwową Szkołę Budownictwa. Pracował w Biurze Projektów Kolejowych. Dwa lata służył w wojsku. W 1974 roku, po powrocie ze służby wojskowej, zaczął pracować w Administracji Osiedla Sienkiewicza na LSM-ie.

Andrzej Gil - relacja świadka historii

Andrzej Gil w swojej relacji wiele miejsca poświęca dzielnicy LSM w Lublinie. Wspomina początki powstania osiedla, kina, ośrodki kultury, codzienność. Szczególnie interesujące są wspomnienia Andrzeja Gila dotyczące stanu wojennego. W 1981 roku został wcielony do oddziałów ZOMO i brał udział w pacyfikacji strajkujących zakładów pracy w Lublinie, Puławach Kraśniku i Świdniku.