Irena Gewerc-Gottlieb

Pochodzi ze znanej rodziny kupców metalowych w Lublinie. Przed wojną razem z rodzicami i rodzeństwem mieszkała w domu Kolberga przy ul. Noworybnej. Uczyła się w żeńskiej szkole powszechnej Beit Jakow przy ul. Lubartowskiej, którą ukończyła w 1939 r. Naukę kontynuowała w żydowskim Gimnazjum Humanistycznego przy ul. Niecałej, ale musiała ją przerwać z powodu zamknięcia szkoły przez Niemców. Przeżyła lubelskie getto, a następnie z polskimi papierami ukrywała się w Warszawie, pracowała na robotach przymusowych w Berlinie. W 1949 r. zamieszkała w Izraelu. Piastowała funkcję sekretarza Ziomkostwa Lubelskiego w Izraelu.