Joanna Garbal

Joanna Garbal - fotografia świadka historii
Joanna Garbal - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Joanna Garbal urodziła się 7 kwietnia 1932 roku w Puławach. Matka nazywała się Stanisława Saniewska, a ojciec Bernard Maria Saniewski, był adwokatem. Uczęszczała do Liceum im. Księcia Adama Czartoryskiego w Puławach oraz Prywatnego Gimnazjum Żeńskiego SS. Kanoniczek w Lublinie. Po maturze zaczęła pracować w Zjednoczeniu Przemysłu Cukrowniczego w Lublinie. Po wyjściu za mąż przez jakiś czas zajęła się wychowaniem dzieci. Później pracowała w PTTK, a następnie w zespole adwokackim w Puławach aż do przejścia na emeryturę.

Joanna Garbal - relacja świadka historii

W relacji Joanna Garbal opowiada o swoim dzieciństwie w przedwojennych Puławach. Wspomina jak wyglądało miasto, jakie były restauracje i piekarnie oraz jak przyrządzić rybę po żydowsku. Opowiada o lekarzach, adwokatach i o parku puławskim. Z relacji dowiemy się także o społeczności żydowskiej jaka zamieszkiwała Puławy przed II wojną światową. Świadek historii wspomina również o wybuchu II wojny światowej.