Maria Gałczyńska

Maria Gałczyńska, z domu Czerwonka, urodziła się 12 czerwca 1926 roku w Kułakowicach Trzecich.

Maria Gałczyńska - relacja świadka historii

Relacja dotyczy dawnej obrzędowości we wschodniej części Lubelszczyzny. Pani Maria Gałczyńska i pani Helena Balcer opowiadają o zwyczajach związanych z różnymi świętami, a także o przesądach i tradycjach związanych z najważniejszymi wydarzeniami w życiu człowieka. Nawiązują między innymi do Wigilii i Bożego Narodzenia, okresu Wielkanocy, Zielonych Świątków czy też do Matki Boskiej Zielnej. Opowiadają zarówno o swatach, weselu, ciąży, jak i pogrzebie. Dodatkowo wspominają relacje polsko-ukraińskie przed wojną oraz w jej trakcie.