Ignaca Głuszak

Ignaca Głuszak urodziła się w 1934 roku w Kolonii Zimno w powiecie tomaszowskim. Była jedynaczką, mieszkała z rodzicami, którzy czynnie działali w miejscowej partyzantce. Przez cały okres wojenny przebywała z rodziną w Kolonii Zimno i jej okolicach. Skończyła szkołę i zdała maturę. W roku 1955 przeprowadziła się do Hrubieszowa, gdzie początkowo pracowała jako pracownik biurowy w szkole odzieżowej. Kiedy zaś ukończyła studia w Łodzi, aż do emerytury pracowała jako nauczyciel przedmiotów zawodowych. Po śmierci męża, w roku 1954, przeprowadziła się na stałe do Lublina i kupiła mieszkanie na ulicy Piłsudskiego. W latach PRL-u działała w Solidarności, była protokolantką.