Zenon Głowala

Zenon Głowala - fotografia świadka historii
Zenon Głowala - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zenon Głowala urodził się w 1937 roku w Lublinie, na Rurach Jezuickich (przy obecnej ulicy Nadbystrzyckiej). Ukończył szkołę powszechną na Rurach, następnie uczył się w Technikum Drogowym w Lublinie. W 1951 roku rozpoczął trenowanie boksu w lubelskim Domu Żołnierza. W 1954 roku zdobył tytuł Mistrza Polski Juniorów. W tymże roku wyjechał do Świebodzina, gdzie pracował w Zakładach Wytwórczych Urządzeń Termotechnicznych. Boksował wtedy w klubie Stal Świebodzin. W 1956 roku zdobył tytuł Mistrza Okręgu w wadze lekkiej w Nowej Soli. Przeniósł się wtedy do Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie boksował w klubie Ursus Gorzów. W 1959 roku przeniósł się do Mielca, gdzie boksował w Stali Mielec. W 1960 roku wrócił do Lublina, podjął pracę w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego w Świdniku, boksował w klubie Avia Świdnik. W 1960 roku został Mistrzem Okręgu w Lublinie w wadze lekkiej. W 1965 roku zakończył karierę sportową. W WSK Świdnik pracował do 1997 roku.