Krystyna Góral

Krystyna Góral urodziła się 28 sierpnia 1918 roku w Puławach jako jedno z czworga dzieci Franciszki i Michała Pyrgielów. Skończyła szkołę powszechną i dwa lata uczęszczała do gimnazjum, później uczyła się krawiectwa i zdobyła tytuł czeladnika. W 1941 roku wyszła za mąż, wraz z mężem należała do AK. Mąż został osadzony w więzieniu na Zamku Lubelskim i wywieziony do obozu koncentracyjnego w Dachau, skąd nie wrócił. Krystyna Góral wraz z drugim mężem mieszkała we Wrocławiu, do Puław wróciła w 1970 roku.

Krystyna Góral - relacja świadka historii

Krystyna Góral opowiada o przedwojennych Puławach – najbliższej okolicy domu, w którym się urodziła i wychowała, sąsiadach, edukacji, koleżankach, sklepach i rozrywkach ówczesnej młodzieży. Wspomina cukiernie, kino, maglowanie, żebraków, Cyganów i przedwojenne Włostowice, do których jej rodzina przeprowadziła się w latach trzydziestych. Mówi również o społeczności żydowskiej, handlu, żydowskich sklepikach, kreśli stosunki polsko-żydowskie. Opowiada o losach Żydów podczas II wojny światowej i stosunku Polaków do ich zagłady.