Tadeusz Filipek

Tadeusz Filipek - fotografia świadka historii
Tadeusz Filipek - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Do gimnazjum pan Tadeusz zaczął uczęszczać w Garbowie, ale potem przeniósł się do Gimnazjum im. A. J. ks. Czartoryskiego. W 1955 r. przeprowadził się do Lublina i rozpoczął naukę drukarstwa w Lubelskiej Drukarni Prasowej przy ul. Buczka 12 (obecnie Zamoyska). W 1958 r. cały czas pracując zdał maturę w Wieczorowym Liceum im. T. Kościuszki przy placu Wolności 4. W 1961 r. po zdaniu egzaminów na Politechnice Warszawskiej wyjechał na studia zagraniczne na Moskiewski Instytut Poligraficzny. Po studiach, w roku 1966 wrócił do Lublina i rozpoczął pracę w Lubelskich Zakładach Graficznych przy ul. Unickiej 4. W latach 1966-1967 był kierownikiem Działu technologicznego. Od października 1968 r. do 1991 r. pełnił funkcję Zastępcy dyrektora ds. techniczno-produkcyjnych. Od 1973 r. jest sekretarzem Lubelskiego oddziału SIMP. W 1975 r. został Zastępcą dyrektora ds. produkcji. W latach 1991-2000 zaczął kierować lubelskim oddziałem "Intermech S.A.". Do 2004 r. prowadził Agencję poligraficzno-wydawniczą "Pan Tadeusz". Pracował jako rzeczoznawca w SIPMIE. Od 2005 r. jest dyrektorem Domu Mechanika przy ul. Chmielnej 2A. Ponadto jest Przewodniczącym oddziału sekcji poligrafów SIMP. Jest posiadaczem licznych odznaczeń i nagród: Zasłużony drukarz, Złoty Krzyż Zasługi, Kawalerski Order Odrodzenia Polski, Złota Odznaka Miasta Lublin, Zasłużony dla Województwa Lubelskiego, Złota Odznaka SIMP, Złota Odznaka NOT, Odznaka im. prof. Mierzejewskiego.