Tadeusz Fijałka

Tadeusz Fijałka - fotografia świadka historii
Tadeusz Fijałka - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr)

Tadeusz Fijałka urodził się 12 marca 1947 roku w Trzebiczu w województwie zielonogórskim. W 1960 roku razem z rodziną przeniósł się do Lublina, gdzie ukończył Szkołę Podstawową nr 13, a następnie Technikum Energetyczne. Następnie dostał się do Wyższej Szkoły Inżynierskiej na Wydział Elektryczny, kierunek elektromechanika przemysłowa. Dorabiał jako elektryk. Po zakończeniu studiów otrzymał przydział do zatrudnienia w Miejskim Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji. Zaczynał jako stażysta i piął się po stopniach kariery aż do stanowiska dyrektora. Tadeusz Fijałka dużo podróżował, chcąc jak najwięcej dowiedzieć się o organizacji firm wodociągowych w Polsce i na świecie. Był członkiem Rady Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie w Bydgoszczy, współorganizatorem Międzynarodowych Targów urządzeń „Wod-Kan” w Bydgoszczy oraz przez dwanaście lat prezesem Lubelskiego Forum Pracodawców. Ojciec Tadeusza Fijałki, Michał Fijałka, był Cichociemnym – Żołnierzem Armii Krajowej. Za niewstąpienie do drugiej Armii Wojska Polskiego odbywał karę dziesięciu lat więzienia - najpierw na zamku w Lublinie, a później we Wronkach. Był dyrektorem szkoły rolniczej, ukończył Uniwersytet Jagielloński.

Tadeusz Fijałka zmarł 17 maja 2023 roku.

Tadeusz Fijałka - relacja świadka historii

Pan Tadeusz Fijałka w swojej relacji opowiada głównie o pracy w Miejskim Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji. Wspomina okoliczności, w których po roku stażu otrzymał propozycję pracy jako p.o. główny elektryk. Mówi o pracownikach MPWiK-u, problemach, z którymi musieli się zmierzyć i rozwiązaniach, jakie zastosowali. Opowiada o swojej edukacji, karierze zawodowej i realiach życia zawodowego w okresie PRL. Mówi o pompach, falownikach, rodzajach rur, technologiach, które poznali jeżdżąc po świecie, kamerach monitorujących kanały i sposobach czyszczenia kanałów. Wspomina odkrycie drewnianego wodociągu i badanie poziomu wody. Wypowiada się także na temat chlorowania wody, współpracy ze spółdzielniami mieszkaniowymi oraz prezydentem Lublina Krzysztofem Żukiem.

Kolejne spotkanie z panem Tadeuszem Fijałką zostało poświęcone działalności MPWiK w Lublinie. Świadek historii opowiada o zmianach, które nastąpiły po 1989 roku, a które bezpośrednio wpłynęły na sprawę wodociągowo-kanalizacyjną. Wspomina próby poszukiwania oszczędności, powstanie Wydziału Kontroli Usług w MPWiK. Obszernie opowiada o oczyszczalni ścieków w Lublinie, jakości wody, szczególnie trudnych do usunięcia zanieczyszczeń, a także o badaniach wody według ustaleń Unii Europejskiej. Mówi o tym jak wykrywać awarie sieci wodociągowej, o specjalistycznym sprzęcie, zagrożeniach dla kanałów oraz o planach postawienia pompy ciepła na Hajdowie. Wspomina o dużym zużyciu wody w 1990 roku i o odnawianiu się zasobów. Pojawia się również wątek badań głębinowych studni, problemów związanych z powodziami, zmian, które dotyczą poboru wody do celów przemysłowych oraz podróżach i czerpaniu wiedzy o działaniach firm wodociągowych w Polsce i za granicą.