Simon Fersztman

Simon Fersztman - fotografia świadka historii
Simon Fersztman - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Simon (Symcha Mosze) Fersztman urodził się 1 maja 1936 r. w Bełżycach. W czasie wojny, od 1942 r. ukrywał się wraz z rodzicami i (łącznie) ośmiorgiem innych osób w gospodarstwie Marianny i Stanisława Ostrowskich w Radawczyku pod Bełżycami. Po wyzwoleniu rodzina zamieszkała na półtora roku w Lublinie, gdzie Symek zaczął naukę w szkole podstawowej, a rodzice zarabiali krawiectwem. W tym czasie odnaleźli też ukrywanego w czasie wojny pod Lublinem syna kuzyna –adoptowany Mordechaj wychowywał się odtąd wspólnie z Simonem. W 1946 r. Fersztmanwie zdecydowali się wyjechać z Polski –trafili do obozu dla uchodźców pod Frankfurtem, a następnie, wobec nieudanej próby zdobycia wiz do Brazylii, osiedlili się we Francji. Początkowo mieszkali w Puteaux pod Paryżem, później w samym Paryżu –pracowali w domu jako krawcy. W związku z trudną sytuacją bytową rodziny Simon mieszkał przez pewien czas w internacie. Rozpoczął naukę w szkole podstawowej, po czym szybko przeszedł do szkoły średniej –maturę zrobił w Liceum im. Jacques'a Decoura. W czasie wojny algierskiej odbył służbę wojskową, aby uzyskać francuskie obywatelstwo. Po ukończeniu studiów medycznych przez 35 lat pracował jako lekarz –w szpitalu oraz prowadząc własną praktykę. Dwukrotnie żonaty, ma dwie córki i syna.