Zdzisław Dudzik

Zdzisław Dudzik - fotografia świadka historii
Zdzisław Dudzik - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zdzisław Dudzik urodził się 21 sierpnia 1930 roku w Chełmie. W 1934 roku rodzina przeniosła się do Puław, gdzie ukończył szkołę powszechną, w 1949 roku rozpoczął trzyletnie liceum wodno-melioracyjne w Krakowie, a w 1956 roku ukończył Politechnikę Warszawską i z nakazu pracy trafił do Państwowego Zarządu Wodnego w Puławach.

Zdzisław Dudzik - relacja świadka historii

Zdzisław Dudzik opowiada o przedwojennych Puławach – rodzicach, miejscach zamieszkania, dawnej ulicy Szpitalnej, obecnie Czartoryskich, ulicy Lubelskiej, teraz Piłsudskiego, sąsiadach, szkole powszechnej, topografii miasta, zawodach, jakimi trudnili się puławianie, lokalach gastronomicznych, sklepach. Wspomina dzieciństwo – zabawy, wizyty w parku Czartoryskich, puławskie kina, plażę nad Wisłą. Mowa również o społeczności żydowskiej, jej zwyczajach, zajęciach, stosunkach polsko-żydowskich. Część relacji dotyczy czasów wojennych – ucieczki z Puław w początkowym okresie wojny, sytuacji Żydów w okupowanych Puławach i udzielanej im pomocy, wypędzenia Żydów z Puław. Zdzisław Dudzik opowiada o ukryciu przed Niemcami znanego puławskiego lekarza, doktora Benjamina Honigsfelda i wyprowadzeniu go po zakończeniu akcji wysiedleńczej na Włostowice. Mówi także o stosunku mieszkańców Puław do zagłady Żydów.