Antoni Dudek

Antoni Dudek urodził się 2 lipca 1944 roku w Kozach koło Bielska-Białej. Po skończeniu szkoły podstawowej i przerwaniu nauki w Liceum Technik Plastycznych rozpoczął naukę zawodu maszynisty typograficznego arkuszowego w Bielskich Zakładach Graficznych, jednocześnie przygotowując się do matury w liceum dla pracujących. Egzamin czeladniczy zdał w 1963 roku, maturę w 1964. Do 1967 roku pracował w Bielskich Zakładach Graficznych, następnie rozpoczął studia historyczne na UMCS-ie. Na III roku studiów związał się z nowo powstałą drukarnią UMCS, w 1972 roku obronił pracę magisterską i ożenił się, w kolejnych latach urodziło mu się dwoje dzieci. Do 1989 roku pracował w drukarni UMCS, pełniąc m.in. funkcję kierownika. Następnie próbował otworzyć własną drukarnię, a w 1991 roku rozpoczął pracę w Wydawnictwie UMCS na stanowisku redaktora technicznego. W latach 1992-2008 prowadził własną działalność wydawniczą. Wydał też kilka tomików swoich wierszy.

Antoni Dudek - relacja świadka historii

Antoni Dudek opowiada o dzieciństwie i edukacji w Bielsku-Białej – początkach zainteresowania drukarstwem mających źródło w pracy rodziców, nauce zawodu maszynisty typograficznego arkuszowego i pracy w Bielskich Zakładach Graficznych. Kolejnym tematem relacji są studia historyczne na UMCS-ie – mowa o egzaminach, profesorach, kolegach z roku, a także o związaniu się z nowo powstałą drukarnią UMCS. Większość relacji dotyczy pracy w drukarni UMCS – maszyn, warunków pracy, współpracowników, obejmowanych stanowisk, lokalizacji drukarni i jej filii, kontaktów z cenzurą. Mowa również o procesie powstawania książki. Antoni Dudek wspomina również o próbie utworzenia własnej drukarni, znajomości z Teresą Liszcz i okresie przemian w Polsce.

Antoni Dudek opowiada o wydawnictwach wydrukowanych w drukarni UMCS, pokazuje najciekawsze pozycje ze swojego księgozbioru, m.in. wydane bez zgody cenzury, druki okolicznościowe, najstarsze egzemplarze kolekcji, książki dotyczące drukarstwa, pozycje bibliofilskie, książki wydane przez siebie. W relacji mowa również o pracy drukarza i związanych z nią wypadkach oraz wpadkach, a także o rewizji w mieszkaniu Antoniego Dudka i związanym z nią przesłuchaniu i zatrzymaniu.