Janusz Drob

Janusz Drob - fotografia świadka historii
Janusz Drob - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Kierownik Katedry Historii XVI-XVIII wieku Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. W Lublinie mieszkał od 1964 roku. Absolwent IV LO w Lublinie. Studiował historię na KUL. Studia ukończył w 1976 roku, od 1979 roku pracował na stałe w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Doktorat obronił w 1985, habilitacja w 1993. W 1999 roku został wybrany na Dziekana Wydziału Nauk Humanistycznych KUL. W latach siedemdziesiątych związany ze środowiskiem lubelskich "Spotkań" oraz z pismem "Miesiące". Profesor Janusz Drob zmarł 3 lutego 2011 roku.