Roman Doktór

Roman Doktór - fotografia świadka historii
Roman Doktór - fotografia świadka historii (Autor: Doktór, Roman (1953- ))

Roman Doktór urodził się 30.07.1953 roku pod Lublinem, a w Lublinie chodził do szkoły podstawowej i średniej, tu również ukończył studia polonistyczne na KUL-u i zrobił pełną karierę uniwersytecką. Od 1973 roku był związany z Teatrem Akademickim KUL Grupa „Ubodzy”. W 1986 roku uzyskał tytuł naukowy doktora, a w 1999 doktora habilitowanego. W latach 2004-2008 był prorektorem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Od 2006 roku jest kierownikiem Katedry Literatury i Kultury Polskiej XVIII wieku. W 2012 roku został mu nadany tytuł naukowy profesora zwyczajnego.