Feliks Dołgań

Feliks Dołgań urodził się w 1914 roku w Zabytowie. W 1932 roku ukończył Wydział Rzeźby w Państwowej Szkole Przemysłu Drzewnego w Kołomyi. Przed wojną pracował w sklepie w Brześciu. W roku 1939 brał udział w obronie stolicy należąc do Szefostwa Sztabu Armii - Obrony Warszawy. W czasie Powstania Warszawskiego był kurierem Lubelskiej Delegatury Rządu. Od 1940 mieszkał w Lublinie. Po wojnie przez 17 lat był szefem reklamy i dekoratorem w Wojskowej Centrali Handlowej. Wtedy zaczął malować i wystawiać, uprawiał głównie malarstwo sztalugowe. Zmarł 13 października 2012 roku w Lublinie w wieku 98 lat.

Feliks Dołgań - relacja świadka historii

Rozmowa dotyczyła okresu od dzieciństwa do momentu przyjazdu do Lublina w 1939 roku. Rozmówca opowiadał o Izbicy, Zabytowie, Kołomyi, Grudziądzu, Brześciu nad Bugiem, swoim udziale w obronie Warszawy w 1939 roku, swojej rodzinie w Lublinie oraz wzruszającym spotkaniu z córeczką w czasie okupacji. Dygresje pana Feliksa dotyczyły też późniejszego okresu, kiedy był gościem japońskiej ambasady w Polsce.

Pan Feliks opowiadał o swojej wyprawie z szyframi w stronę Warszawy, spotkaniu z niemieckim żołnierzem, który nazwał Hitlera bandytą. Opowiedział, że po wojnie, aby przeżyć w komunistycznym systemie zmienił swój życiorys. Część relacji wypełniły wspomnienia o malarstwie, wyjazdach do Kazimierza Dolnego nad Wisłą, gdzie wygrał malarski konkurs.