Michalina Dąbkowska

Michalina Dąbkowska - relacja świadka historii

Michalina Dąbkowska opowiada o przedwojennym Lublinie – dużo miejsca poświęca edukacji, począwszy od przedszkola, tzw. freblówki i szkoły powszechnej Marii Papiewskiej, przez naukę w Gimnazjum Żeńskim Matematyczno-Przyrodniczym Władysława Kunickiego, po czasy licealne w szkole Unii Lubelskiej. Ciekawą częścią relacji są wspomnienia dotyczące obserwacji Starego Miasta i dzielnicy żydowskiej przeprowadzanych przed samą II wojną światową w ramach przedmiotu nauka o Polsce współczesnej wykładanego przez Anielę Chałubińską. Mowa również o stosunkach polsko-żydowskich – przyglądaniu się żydowskim mieszkańcom i ich zwyczajom z parkanu oddzielającego podwórka ulic Bernardyńskiej i Królewskiej, kawałach robionych Żydom, kupowaniu bajgli i życzliwym nastawieniu do społeczności żydowskiej mimo pojawiających się w przedwojennym Lublinie antyżydowskich haseł.