Stanisław Dąbek

Stanisław Dąbek urodził się w 1937 r. w Lublinie. Przez pierwsze lata życia mieszkał wraz z czteroosobową rodziną na ul. Wiejskiej, w budynku należącym do Wacława Franaszczuka, felczera wojskowego. Edukację rozpoczął w wieku sześciu lat w szkole podstawowej nr 10 na ul. Tatarskiej. W roku 1945 rodzina przeniosła się na ul. Kalinowszczyzna. Po ukończeniu podstawówki kontynuował naukę w szkole budowlanej przy al. Długosza. Dużą część życia związany był z dzielnicą Kalinowszczyzna. Obecnie nadal mieszka w Lublinie.