Jan Czogała

Jan Czogała - fotografia świadka historii
Jan Czogała - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Jan Czogała urodził się 22 kwietnia 1938 roku w Katowicach. W 1961 roku ukończył Wojskową Akademię Techniczną, przez kilka lat pracował w wojsku, awansując do stopnia podpułkownika. W 1964 roku rozpoczął pracę w WSK Świdnik, gdzie od 1972 roku pełnił funkcję dyrektora Ośrodka Badawczo-Rozwojowego, a w latach 1974-1981 dyrektora WSK Świdnik. Podczas strajku po wprowadzeniu stanu wojennego opowiedział się za protestującymi pracownikami i odmówił rozkazu opuszczenia zakładu. Po pacyfikacji WSK Świdnik został zatrzymany, groził mu sąd wojskowy. Po utracie pracy został zwolniony również z wojska. W latach 80. i 90. zajmował się biznesem, a po przejściu na emeryturę angażuje się w działalność społeczną.

Jan Czogała - relacja świadka historii

Jan Czogała opowiada o przedwojennym Śląsku i historii rodziny, losach rodziny podczas II wojny światowej, obozie pracy Zgoda i pobycie w nim ojca, edukacji po wojnie, ukończeniu studiów na Wojskowej Akademii Technicznej i rozpoczęciu pracy w WSK Świdnik, objęciu stanowiska dyrektora Ośrodka Badawczo-Rozwojowego w WSK Świdnik, w yjazdach zagranicznych i projektach śmigłowców, s trajkach w WSK Świdnik w 1980 roku i po wprowadzeniu stanu wojennego, zwolnieniu z pracy i wojska, problemach ze znalezieniem pracy i zajęciu się biznesem, pracy w latach 90., przemyśle krajowym, sprawach w IPN-ie i sądzie w Lublinie prowadzonych w związku ze strajkiem w WSK Świdnik po wprowadzeniu stanu wojennego oraz o działalności politycznej na emeryturze.

Jan Czogała opowiada o rodzinie, jej korzeniach i losach podczas II wojny światowej, powrocie na Śląsk i przejściu frontu w styczniu 1945 roku, pobycie ojca w obozie pracy Zgoda, karierze zawodowej w wojsku, rozpoczęciu pracy w WSK Świdnik, zajmowanych stanowiskach, kontaktach z władzami, Lubelskim Lipcu, formułowaniu postulatów i podpisaniu porozumienia z przedstawicielami władzy, z atrzymaniu podczas pacyfikacji strajku w WSK Świdnik w stanie wojennym i pobycie w areszcie wojskowym, wyborach w 1989 roku, prowadzeniu biznesu w latach 80. i 90. Jan Czogała dzieli się również refleksją na temat wolności.