Feliks Czerniak

Feliks Czerniak - fotografia świadka historii
Feliks Czerniak - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Feliks pochodzi z zamożnej rodziny, rodzice byli właścicielami piekarni przy ul. Orlej 5 oraz majątku ziemskiego. Chodził do szkoły przygotowawczej p. Gądzielewskiej przy ul. Narutowicza, ukończył prywatną szkołę przy ul. Spokojnej. W młodości uprawiał pływanie, zdobył brązowy medal na zawodach we Lwowie w 1939 r. W czasie wojny służył w kampanii radiowo-telegraficznej, później w III a następnie w XII Dywizji Piechoty. Z wykształcenia ekonomista, z zamiłowania historyk, pracował w Rejonowym Urzędzie Telefoniczno-Telegraficznym, a następnie dziale produkcji "Społem". Obecnie na emeryturze.

Feliks Czerniak - relacja świadka historii

Pan Feliks opowiada o rodzinie, majątku ziemskim i piekarni, o swoim zamiłowaniu do pływania, o rzekach lubelskich: Bystrzycy, Czerniejówce, o Wielkiej Synagodze, Jesziwie, soborze na placu Litewskim; mówi o piekarniach żydowskich, różnych rodzajach pieczywa, o Starym Mieście, o okolicach domu rodzinnego na Orlej.