Włodzimierz Czapla

Włodzimierz Czapla urodził się w 1925 roku w Końskowoli. Przez większość życia mieszkał przy ulicy Sieroszewskiego w Puławach, gdzie jego rodzice w 1932 roku wybudowali dom. Uczył się początkowo w szkole powszechnej przy ulicy Polnej, później przeniósł się do nowo wybudowanej pod patronatem prezydenta Mościckiego. W 1939 roku zdał egzaminy do Państwowego Gimnazjum im. ks. A. J. Czartoryskiego w Puławach, ale nauki nie rozpoczął ze względu na wybuch II wojny światowej. Zaczął więc naukę u nauczycieli tajnego nauczania z tejże placówki, uczył się tak do roku 1944. Po wojnie zdał maturę i studiował na Politechnice Wrocławskiej, z wykształcenia jest inżynierem mechanikiem. Pracował w Skarżysku Kamiennej, potem w Poniatowej, następnie w Warszawie i w końcu w Otwocku, gdzie był głównym inżynierem w fabryce maszyn i aparatów elektrycznych. Pracował tam do emerytury. Po przejściu na emeryturę powrócił do Puław.

Włodzimierz Czapla - relacja świadka historii

Włodzimierz Czapla opowiada o Puławach okresu dwudziestolecia międzywojennego i okupacji niemieckiej. Mówi o swoim dzieciństwie, czasach szkolnych, zabawach, kolegach, świętach i potrawach. Wspomina swoją rodzinę – rodziców, dziadka, przekazy rodzinne, opisuje swój dom rodzinny. Ważnym elementem relacji jest opis topografii Puław. Włodzimierz Czapla dobrze pamięta i z chęcią opisuje rozmaite budynki, placówki, ulice czy zapomniane miejsca. Włodzimierz Czapla opowiada też o relacjach polsko-żydowskich w Puławach międzywojnia. Charakteryzuje Żydów tamtego okresu i opisuje postrzeganie ich z perspektywy dziecka. Szczątkowo wspomina również okupację niemiecką i los Żydów puławskich w czasie II wojny światowej.