Krystyna Chruszczewska

Urodzona w 17 listopada 1935 roku we Lwowie. Córka Stanisława Platowskiego oraz Ireny Platowskiej z domu Buniak. Wnuczka Adolfa Kamienobrodzkiego oraz prawnuczka Alfreda Kamienobrodzkiego – znanych lwowskich budowniczych, architektów oraz działaczy. W 1940 roku po 5-cio miesięcznym zesłaniu do Kazachstanu wróciła razem z siostrą i matką do Lwowa. W 1943 roku rodzina Platowskich przeprowadziła się do Jasła, gdzie Stanisław Platowski otrzymał posadę architekta powiatowego. W 1953 r. Krystyna Chruszczewska skończyła Państwowe Liceum w Jaśle zdając maturę. W tym samym roku rozpoczęła studia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim na kierunku filologia polska. W 1958 r. obroniła pracę magisterską pt. Dzieje teatru w Lublinie w latach 1880-1900 pod kierunkiem prof. Ireny Sławińskiej. W czasie studiów rozpoczęła działalność w Teatrze Akademickim KUL debiutując rolą Violeny w dramacie Paula Claudela Zwiastowanie. Z Teatrem Akademickim KUL związała się na dłużej pełniąc rolę opiekuna-instruktora po zakończeniu studiów jednocześnie pracując na stanowisku kierownika Wydziału Kultury Powiatowej Rady Narodowej. Po wydarzeniach marcowych 1968 roku odeszła z Wydziału Kultury. Po kilu miesiącach została zatrudniona w Wojewódzkim Domu Kultury w Lublinie jako główny instruktor do spraw teatru. Funkcję tę sprawowała do odejścia na emeryturę, czyli do 1996 roku. Krystyna Chruszczewska współorganizowała Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą, Puławskie Spotkania Lalkarzy, Sejmik Teatrów Wsi Polskiej w Tarnogrodzie, Dni Poezji Renesansowej w Kazimierzu, Konkursy Recytatorskie, Obrzędy Ludowe, Scena Dramatyczna w Bełżycach, Piotrowickie Spotkania z Talią i Melpomeną. Odznaczenia: Zasłużony Działacz Kultury, Srebrny i Złoty Krzyż Zasługi, Zasłużony dla Lubelszczyzny, Medal na 100-lecie Towarzystwa Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej, Odznaka 25-lecia Towarzystwa Miłośników Lwowa. Nagrody: zbiorowa dla organizatorów Kapel Ludowych od premiera, w 40-lecie Puławskich spotkań Lalkarzy od Ministra Kultury, nagrody wojewódzkie w Międzynarodowym Dniu Teatru. Opracowane na podstawie: Zięcina T., Jubileusz 80-lecia urodzin mgr Krzysi Chruszczewskiej [w:] W Lublinie bije serce Lwowa. 25 lat działalności Lubelskiego Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. Kalendarium Lwowa od zarania dziejów do współczesności , pod red. J. Buraczyński, K. Chruszczewska, Lublin 2015.

Krystyna Chruszczewska – relacja świadka historii

Krystyna Chruszczewska - relacja świadka historii