Weronika Choma

Weronika Choma - fotografia świadka historii
Weronika Choma - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pani Weronika urodziła się w Grabniaku k. Łęcznej. Po ślubie z Feliksem Chomą zamieszkała w pobliskim Ostrowie Nadrybskim. Tu państwo Choma prowadzili gospodarstwo, w którym w czasie wojny ukrywali Hersza Zylbersztajna i Abrahama Ichaka Rozengartena. 28 sierpnia 1995 roku państwo Choma zostali odznaczeni medalem "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata".

Weronika Choma - relacja świadka historii

Weronika i Feliks Choma przez kilka miesięcy ukrywali na strychu swojej obory w Ostrowie Nadrybskim Hersza Zylbersztajna i Abrahama Ichaka Rozengartena; Żydów, których znali sprzed wojny. Mężczyźni przybyli do Chomów po ucieczce z obozu w Trawnikach i przebywali u nich do końca wojny. Po wojnie ożenili się z ocalałymi z Holokaustu siostrami Goldberg i wyjechali do Izraela. Przez długie lata utrzymywali kontakt listowny z Panią Weroniką. W 1995 roku państwo Choma zostali odznaczeni medalem "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata".