Tadeusz Chmielewski

Urodzony w 1950 r. w Lublinie, absolwent Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej; pracownik naukowy i krajoznawca; badacz i projektant systemów krajobrazowych, w szczególności przyrodniczych i kulturowych obszarów chronionych; autor i współautor ponad 400 publikacji, w tym 10 książek naukowych i 2 popularno-naukowych; autor ok. 40 piosenek poetyckich i kilku cykli wierszy; fotograf; działacz społeczny. Od czasów studenckich do przedłużonej trzydziestki –włóczykij i bard; laureat kilku ogólnopolskich konkursów piosenki turystycznej; członek Koła Młodych lubelskiego oddziału Związku Literatów Polskich. W latach 1976 –1983 kierownik Regionalnej Pracowni Krajoznawczej PTTK, w tym czasie m.in. koordynator pierwszej (i dotychczas jedynej) inwentaryzacji krajoznawczej Lubelszczyzny; sekretarz redakcji czasopisma „Wędrowiec Lubelski” W latach 80. i 90. XX w. –projektant i planista obszarów chronionych. Kierował m.in. pracami nad dokumentacją do utworzenia: Poleskiego Parku Narodowego; Rezerwatów Biosfery: „Polesie Zachodnie”i „Roztocze –Puszcza Solska” Zespołu Parków Krajobrazowych Ponidzia. Generalny Projektant planu ochrony Kampinoskiego Parku Narodowego i Sobiborskiego Parku Krajobrazowego. Współtwórca ekologicznego systemu obszarów chronionych Lubelszczyzny. W l. 1990 –1998 Wojewódzki Konserwator Przyrody w Lublinie, w tym czasie m.in. inicjator i koordynator dwóch pionierskich w Polsce programów renaturalizacji ekosystemów wodno- błotnych oraz programów zasilania populacji szeregu ginących gatunków roślin. W latach 1998 –2005 –pracownik naukowy Instytutu Inżynierii Środowiska Politechniki Lubelskiej. W latach 2006 –2017 nauczyciel akademicki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, twórca i kierownik Zakładu Ekologii Krajobrazu i Ochrony Przyrody; od 2008 r. –organizator i opiekun naukowy specjalności dydaktycznej Ochrona i kształtowanie krajobrazu na tym Uniwersytecie. Przez 5 kolejnych kadencji członek Państwowej Rady Ochrony Przyrody; przez 4 kadencje członek Komitetu „Człowiek i Biosfera”przy Prezydium PAN; przez 2 kadencje –członek Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju przy Prezydium PAN; przez 3 kadencje –przewodniczący Rady Naukowej Poleskiego Parku Narodowego. Wieloletni działacz wojewódzkich organów PTTK i LOP. Fotografuje przede wszystkim przyrodę, krajobraz i architekturę najpiękniejszych zakątków Polski. Autor 19 wystaw indywidualnych, w tym jednej w USA; uczestnik blisko 70 konkursowych i klubowych wystaw fotograficznych w kraju i za granicą. Inicjator i główny organizator cyklu 10 ogólnopolskich przeglądów filmów, fotografii i przezroczy o ochronie środowiska „BIOSFERA”w l. 1977 –1987 w Lublinie. Założyciel i kurator Galerii Fotografii Krajoznawczej „Cień”w Lublinie w l. 1983 –1987. Laureat wielu konkursów fotograficznych, m.in. zdobywca Grand Prix Ogólnopolskiego Biennale Fotografii Przyrodniczej w Poznaniu (1988), dwukrotnie Medalu Biennale Krajobrazu w Kielcach (1986, 1988), Medalu Fotoklubu RP na międzynarodowym konkursie fotograficznym „Małe Formaty”w Radomiu (2005) oraz szeregu innych. Jego zdjęcia znajdują się między innymi w 2 prestiżowych ogólnopolskich almanachach fotograficznych: „Polska fotografia krajoznawcza”(2000) oraz „Mistrzowie polskiego pejzażu”(2001). Były też publikowane w kilku albumach oraz licznych wydawnictwach książkowych, folderach i kalendarzach. W 2017 r. wydał autorski album fotograficzno-literacki „Pragnienie” Szereg jego prac znajduje się też w kolekcjach muzealnych oraz w zbiorach osób prywatnych. Indywidualne wystawy fotograficzne 1.Zespół Parków Krajobrazowych Ponidzia –Galeria Fotografii Krajoznawczej „Cień”w Lublinie 1985; Galeria ZPAF Kielce; 1986; 2. Poleski Park Narodowy –Wojewódzki Dom Kultury w Lublinie 1991; Muzeum Miasta Lublin; 1991; 3. Landscapes on canvas –Eudora Wetley Library, Jackson, Mississippi, USA 1991; 4. Japońskie fascynacje –Trybunał Koronny w Lublinie 1993; Galeria Fotografii w Suwałkach 1993; Centrum Kultury Japońskiej; Kraków; 1995; 5. Parki krajobrazowe województwa lubelskiego (wystawa w duecie ze Stefanem Ciechanem) –Muzeum Przyrodnicze w Kazimierzu Dolnym; 1996; 6. Ballada o krajobrazie – Muzeum Przyrodnicze w Kazimierzu Dolnym; 1996; 7. Krajobrazy lecznicze –Galeria Studio, Dom Kultury Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, Lublin; 1997; 8. Gdzie Niebo dotyka Ziemi –Galeria Vetter-ów, Lublin 1997; Galeria Pod Czwórką, Wojewódzki Szpital Psychiatryczny w Lublinie (w ramach projektu „Terapia przez sztukę”; 1998; 9. Gasnący zaścianek –Galeria Centrum Kultury „Chatka Żaka” Lublin; 1999; 10. Korzenie, badziewie i znaki na niebie –Muzeum Zamoyskich w Kozłówce; 2000; 11. Malowane na kresach –Muzeum Wsi Lubelskiej, Lublin; 2002; 12. Impresje prowincjonalne –Galeria Młodzieżowego Domu Kultury nr 2 w Lublinie, 2003; 13. Labirynty nadziei –Dom Kultury Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, Lublin, 2006; 14. W poszukiwaniu ducha miejsca –Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, 2011; Roztoczański Park Narodowy, Zwierzyniec; 2012; 15.Genius loci of the West Polesie –Poleski Park Narodowy, Urszulin; 2013; 16. Natury tekstury –Targi Wyposażenia Wnętrz “ranżacje” Targi Lublin; 2014; 17. Ekspresje i refleksje –Poleski Park Narodowy, Urszulin; 2015; 18. Pragnienie . Retrospektywna wystawa fotografii w 40-lecie udziału w pierwszej wystawie zbiorowej –Galeria po 111 Schodach; Młodzieżowy Dom Kultury nr 2 w Lublinie; Lublin; 2017; 19 . Zaklinacz czasu –Galeria Sztuki Domu Kultury Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej; Lublin, 2017.