Krystyna Charanicz

Krystyna Charanicz z domu Rożkowa urodziła się 11 listopada 1937 roku w okolicach Zdołbunowa (aktualnie na terenie Ukrainy). Jej ojciec – Jan Rożek – pochodził z Lublina i był oficerem wojsk polskich na Kresach. Jej matka pochodziła z Chełma, Miała także brata bliźniaka Janusza. W 1940 roku uciekła wraz z rodziną ze Zdołbunowa do Polski. Uczęszczała do gimnazjum w Chełmie, a potem zdała egzamin na KUL-u na filozofię. Po roku musiała zrezygnować ze studiów ze względu na chorobę – gruźlicę. Uczęszczała do Szkoły Pielęgniarstwa w Warszawie na ul. Wilanowskiej. Pracowała w resorcie wojskowym, a następnie w resorcie kolei oraz w przychodni w Chełmie. Po ślubie zamieszkała na Kalinowszczyźnie. Przez 13 lat pracowała w Belgii. Ostatnie 20 lat swojego życia spędziła w Lublinie. Zmarła 24 stycznia 2023 roku.