Wanda Burda

Pani Wanda urodziła się w Sielcu w 128 roku i tam mieszkała do 4 roku życia. Do Wojsławic przeprowadziła się w 1932 roku, i tu chodziła do szkoły. Pracowała w gospodarstwie rodzinnym.

Wanda Burda - relacja świadka historii

Pani Wanda opowiada o Wojsławicach: o domu rodzinnym, o rodzinie, szkole, cerkwi, o ślubie prawosławnym, o okupacji; opisuje miejscowość, Rynek, sklepy; mówi o synagodze, cerkwi, świętach, o mundurkach w szkole, o czasie wolnym, o przysmakach, potrawach regionalnych, wojnie, stosunkach między różnymi wyznaniami po wojnie.