Stanisław Burda

Pan Stanisław urodził się w Wojsławicach w 1928 roku. Całe życie mieszkał w Wojsławicach na ulicy Chełmskiej. Jego ojciec był przed wojną sołtysem, a po wojnie wójtem. On sam pracował na roli, był wieloletnim prezesem PSL, działaczem ludowym, sołtysem.

Stanisław Burda - relacja świadka historii

Pan Stanisław opowiada o rodzinie i domu rodzinnym, o Wojsławicach przed wojną, o mieszkańcach rynku, o Żydach i prawosławnych w Wojsławicach, o kolejce wąskotorowej, o harcerstwie; mówi o orkiestrze dętej, strażakach, strzelcach, o szkole, popie, rabinie, księdzu, organiście, o łaźni, o przedwojennych policjantach, o latach okupacji, o dworku Poletyłłów, o wysiedlaniu Ukraińców z Wojsławic po wojnie.