Antoni Bunia

Antoni Bunia - fotografia świadka historii
Antoni Bunia - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Antoni Bunia urodził się w rodzinie chłopskiej w Ostrowie Lubelskim. Miał dwóch braci. W 1939 roku ukończył szkołę powszechną. Po mobilizacji ojca w 1939 roku czternastoletni Antoni Bunia jako najstarszy z rodzeństwa przejął większość obowiązków w rodzinnym gospodarstwie. Podczas okupacji praktykował w zakładzie krawieckim i przez jakiś czas wykonywał zawód krawca. Uzyskał dyplom mistrza krawiectwa. Jak wspomina, był jednym z najlepszych krawców w Ostrowie Lubelskim. Po wojnie kontynuował naukę w szkole rolniczej. Przez całe życie pracował w rolnictwie, rozwijając i udoskonalając swoje gospodarstwo rolne. Był jednym z pierwszych hodowców tytoniu na szeroką skalę w Ostrowie Lubelskim. W 1960 roku zainteresował się pszczelarstwem i rozpoczął hodowlę pszczół, uzyskując bardzo dobre wyniki w produkcji miodu. Obecnie jest na emeryturze.