Czesław Bujanowski

Czesław Bujanowski - fotografia świadka historii
Czesław Bujanowski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Czesław mieszkał w Parczewie, potem w Trawnikach. Uczęszczał do Technikum Budowlanego w Lublinie, gdzie współuczestniczył w spotkaniach grupy młodzieżowej o charakterze harcerskim. 11 lipca 1953r. zostaje aresztowany i osadzony w Wojewódzkim Urzędzie Bezpieczeństwa Publicznego, następnie na Zamku, w Chełmie i ostatecznie zostaje osadzony w więzieniu progresywnym w Jaworznie. Po powrocie z więzienia wraca do rodzinnych Trawnik. Rozpoczyna pracę w FSC. Ostatecznie podejmuje pracę w PKP jako maszynista. Pracę tą wykonywał do 1993r. do momentu przejścia na emeryturę. Od 1973r. mieszka w Świdniku.