Anna Buczak

Pani Anna urodziła się w 1924 roku w Grabowcu. W czasie wojny przebywała w obozie przejściowym w Zamościu, a następnie w Berlinie. W kwietniu 1945 r. powróciła do Grabowca i utrzymywała się z rolnictwa.

Anna Buczak - relacja świadka historii

Pani Anna opowiada o Grabowcu: o pracy w polu, o cerkwi, bożnicy, handlu, o stosunkach między różnymi narodami, o dzielnicy żydowskiej, o prawosławnych, świętach, przysmakach. Mówi o okresie okupacji, o wysiedleniach, o ślubie prawosławnym, o zwyczajach pogrzebowych, o targach, o szkole - mundurkach, nauczycielach, o cmentarzach.