Kazimierz Brzyski

Kazimierz Brzyski urodził się 21.10.1931 roku w Lubartowie. W czasach dzieciństwa i młodości mieszkał w Kolonii Ostrówek, gdzie pracował w rodzinnym gospodarstwie. Ukończył szkołę średnią im. Tadeusza Kościuszki w Lublinie (wcześniej pobierał nauki w szkole podstawowej w Ostrówku). Po służbie wojskowej, podczas której został ciężko postrzelony w nogę, opuścił gospodarstwo w Ostrówku i zaczął pracę w drukarni w Lubartowie, gdzie rozpoczął swoją karierę związaną z zawodem zecera i drukarza (pracował w tym fachu do emerytury, na której obecnie przebywa).