Józef Brzozowski

Józef Brzozowski - fotografia świadka historii
Józef Brzozowski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Józef Brzozowski urodził się w 1917 r. w podlubelskiej wsi Czechów (obecnie dzielnica miasta). Po ukończeniu kilku klas szkoły podstawowej pracował na gospodarce swoich rodziców. W wieku 16. lat wstąpił do paramilitarnej organizacji „ Krakusy ” . W 1938 r. wstąpił do czynnej służby wojskowej. Szkolenie wojskowe przechodził w Zamościu. Wybuch II wojny światowej zastał go w Osowcu. Brał udział w kampanii wrześniowej, jego zwierzchnikiem był gen. Kleeberg, a bezpośrednim przełożonym por. Brauliński. Za zezwoleniem przełożonych wrócił do Lublina w trakcie odwrotu armii, ukrywał się. W trakcie niemieckiej okupacji kilkakrotnie zmieniał miejsce pobytu z trudem unikając aresztowania. Ujawnił się dopiero w roku 1947, po ogłoszeniu amnestii przez władze komunistyczne. W 1940 roku ożenił się z Józefą Kokowicz. 26 września 2010 roku Józef i Józefa Brzozowscy obchodzili 70 rocznicę ślubu. Józef Brzozowski zmarł 10 października 2011 roku.

Józef Brzozowski - relacja świadka historii

Józef Brzozowski wspomina swoje dzieciństwo we wsi Czechów i przedwojenny Lublin, w którym przyszło mu dorastać. Wymienia sąsiadów i krewnych, nie skąpi informacji na temat realiów życia we wsi przed wojną. Opisuje znajome miejsca, w których bywał - w tym nieistniejące dzielnice żydowskie, Wieniawę i Podzamcze. Opowiada o obyczajach żydowskich i stosunkach między Polakami i Żydami. Szczególnie warte uwagi są wspomnienia dotyczące kampanii wrześniowej i okresu okupacji. Obfitują one w szczegóły, które w pełni oddają dramatyzm tamtych czasów.