Paweł Bryłowski

Paweł Bryłowski (ur. 29 sierpnia 1949 w Lublinie) – prawnik, polityk, prezydent Lublina w latach 1994-1998, poseł na Sejm III kadencji. Absolwent I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Lublinie. W 1971 roku ukończył studia na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, następnie uzyskał uprawnienia radcy prawnego i adwokata. Pracował w Dyrekcji Inwestycji Miejskich Północ-Lublin, w Wojewódzkiej Dyrekcji Rozbudowy Miast i Osiedli Wiejskich w Chełmie z siedzibą w Lublinie, jako radca prawny w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych w Lublinie, w Lubelskich Fabrykach Wag oraz jako dyrektor Wydziału w Urzędzie Wojewódzkim w Lublinie. Od 2002 roku prowadzi własną kancelarię adwokacką w Lublinie. W marcu 1968 roku uczestniczył w wiecu studenckim w miasteczku akademickim w Lublinie. Od 1976 do 1989 roku organizował sieć kolportażu niezależnych wydawnictw. W latach osiemdziesiątych działał w opozycji demokratycznej, należał do „Solidarności” i współpracował z podziemnym ruchem wydawniczym (w 1985 roku wspólnie z Tomaszem Pietrasiewiczem i Andrzejem Peciakiem założył wydawnictwo Fundusz Inicjatyw Społecznych). Po wprowadzeniu stanu wojennego w 1981 roku ukrywał się do stycznia 1982 roku. W 1989 został wiceprzewodniczącym Wojewódzkiej Komisji Wyborczej w Lublinie ds. wyborów parlamentarnych. W maju 1990 roku wystąpił z „Solidarności”. W latach 1990-1993 był przewodniczącym Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Lublina. W latach 1990-1994 był członkiem Lubelskiego Sejmiku Samorządowego. Od 1990 roku pełnił funkcję radnego Miasta Lublina z listy Komitetu Obywatelskiego, w latach 1994-2002 z listy Lubelskiego Forum Samorządowego, od 2006 z listy Platformy Obywatelskiej. Od 2008 roku członek Zarządu Powiatowego PO w Lublinie i przewodniczący klubu radnych PO w Radzie Miasta Lublin. W latach 1993-1994 pełnił funkcję wiceprezydenta Lublina, a w latach 1994-1998 funkcję prezydenta Lublina. Należał do Ruchu Obywatelskiego Akcja Demokratyczna i Unii Demokratycznej. W 1997 roku z ramienia Unii Wolności został wybrany posłem III kadencji. W 2001 bez powodzenia ubiegał się o reelekcję.