Halina Broniewicz

Halina Broniewicz urodziła się 1918 roku w Rosji. Dwa lata później trafiła do Polski, gdzie wraz z rodziną zamieszkała w Puławach w domu wynajmowanym u pani Cymanowej. Od 1927 roku do 1939 roku mieszkała przy ulicy Piłsudskiego. Jej chrzestnym ojcem był Stanisław Eustachiewicz, założyciel i pierwszy dyrektor Państwowego Gimnazjum im. ks. A. J. Czartoryskiego w Puławach. Uczyła się dwa lata w Prywatnym Gimnazjum Żeńskim im. Jadwigi Hollakowej, a po jego likwidacji w Państwowym Gimnazjum im. ks. A. J. Czartoryskiego w Puławach. Maturę zdała w 1936 roku, po czym studiowała w SGGW w Warszawie. W czasie okupacji niemieckiej wraz z rodziną przeniosła się do Kazimierza Dolnego. Po wojnie wróciła do Puław, gdzie zamieszkała na stałe.

Halina Broniewicz - relacja świadka historii

Tematem relacji Haliny Broniewicz są Puławy z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Halina Broniewicz mówi o swojej rodzinie i mieszkaniu w Puławach. Opowiada o dzieciństwie i czasach szkolnych, wspomina historię i przekazy rodzinne. Przedstawia kolekcję fotografii rodzinnych. Wspomina zwyczaje świąteczne panujące w domu oraz opisuje jadane potrawy. Mówi, jak spędzało się czas wolny w kinie lub w parku Czartoryskich w Puławach. Świadek historii wspomina Żydów zamieszkujących Puławy w okresie dwudziestolecia międzywojennego, opisuje ich zwyczaje i kulturę. Przypomina miejsca z nimi związane: sklepy, getto, bożnice, cmentarze żydowskie. Mówi o relacjach pomiędzy Polakami i Żydami w tamtym okresie. Istotnym elementem relacji są też wspomnienia o ojcu chrzestnym Stanisławie Eustachiewiczu – założycielu I Liceum Ogólnokształcącego im. ks. Adama Jerzego Czartoryskiego.