Mieczysław Bracha

Mieczysław Bracha - fotografia świadka historii
Mieczysław Bracha - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Przed wojną mieszkał w Goraju, przy ul. Rolnej (w pobliżu cmentarza żydowskiego). Rodzina wywodzi się z Goraja. Rodzice byli drobnymi rolnikami. Przed wojną ukończył siedem klas szkoły podstawowej w Goraju. Należał do organizacji Strzelca. W czasie wojny zajmował się wraz z ojcem kołodziejstwem. Po wojnie pracował na swoim gospodarstwie rolnym. Obecnie na emeryturze. Mieczysław Bracha zmarł 7 sierpnia 2010 roku.

Mieczysław Bracha - relacja świadka historii

Relacja Mieczysława Brachy dotyczy w dużej mierze społeczności żydowskiej w Goraju przed wojną i w okresie okupacji. Wspomina on konkretne, zapamiętane przez siebie, osoby. Opowiada o świętach, zwyczajach oraz najważniejszych miejscach związanych z Żydami w Goraju (kirkucie, mykwie, synagodze). Warto podkreślić, iż zapamiętał wiele słów i wyrażeń w języku jidysz. Mieczysław Bracha opowiada również o tragicznych wydarzeniach związanych z Żydami w okresie okupacji. Ponieważ mieszkał tuż przy kirkucie widział prowadzonych na rozstrzeliwania Żydów.