Bogdan Borusewicz

Bogdan Borusewicz - fotografia świadka historii
Bogdan Borusewicz - fotografia świadka historii (Autor: Wejman Wioletta)

Jeden z liderów opozycji z czasów PRL, w latach 70-tych działał w KORze i Wolnych Związkach Zawodowych Wybrzeża. Główny organizator sierpniowego strajku w Stoczni Gdańskiej. To on wyznaczył osoby, które rozpoczęły strajk, przygotował ulotki i ustalił datę. Po 13 grudnia 1981 zaliczany do najważniejszych przywódców podziemnej Solidarności, najdłużej też nie dającym się złapać ścigającemu go zaciekle aparatowi bezpieczeństwa. Urodzony w 1949 r. Zamieszkał w Sopocie w roku 1958, gdzie ukończył szkołę podstawową, następnie Liceum Sztuk Plastycznych w Gdyni Orłowie. Pierwszy raz aresztowany za rozprowadzanie ulotek popierających studentów w marcu 1968 roku. Absolwent historii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Działał aktywnie w Kole Naukowym Historyków Studentów KUL oraz angażował się w działalność niezależnego ruchu wydawniczego. Współtwórca "Spotkań". Od 1989 roku przewodniczył Zarządowi Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność. W latach 1993 – 2001 wybrany posłem na Sejm, pełnił funkcję wiceministra spraw wewnętrznych, zajmując się min. reformą policji. W roku 2001 podjął pracę w samorządzie jako wicemarszałek i członek zarządu województwa pomorskiego. Żonaty z Aliną Pienkowską, działającą w opozycji demokratycznej i Solidarności, senator RP, zmarłą w 2002 roku. Wraz z Aliną Pienkowską obdarzony został tytułem Honorowego Obywatela Miasta Gdańska. Jest ojcem córki Kingi, studentki Uniwersytetu Gdańskiego. Miłośnik gór i wędrówek z namiotem i plecakiem. Doskonała kondycja i sprawność fizyczna pomagały mu także w czasach, kiedy był zmuszony do ukrywania się i wyprowadzania w pole tropiących go agentów. Uważa, że działalność polityczna musi się opierać na uczciwości, od najwyższych szczebli władzy po najbardziej lokalne i aby tego pilnować kandydował w ostatnich wyborach do Senatu RP. Obecnie pełni funkcję Marszałka Senatu VII kadencji.

Bogdan Borusewicz - relacja świadka historii

Relacja dotyczy studiów Pana Marszałka Senatu RP Bogdana Borusewicza na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W relacji znalazły się też wspomnienia dotyczące środowiska lubelskich "Spotkań".

Relacja dotyczy Lublina, studiów na KUL i środowiska "Spotkań"