Wojciech Boruch

Wojciech Boruch urodził się w 1921 roku w Piaskach. Pochodzi z rodziny kupieckiej, której historia sięga 400 lat wstecz. Uczęszczał do szkoły w swojej rodzinnej miejscowości. Przynależał do wielu organizacji społecznych, a także ukończył trzy kursy strzeleckie. W 1938 roku mieszkał na ulicy Bychawskiej w Lublinie. Uczęszczał tam do szkoły budowlanej, jednak jego naukę przerwał wybuch wojny. Działał w konspiracji i przynależał do oddziału partyzanckiego AK „Nerwa” Po wojnie na krótko dołączył do wojska, a później ze względu na swoją przeszłość, aż do momentu śmierci Stalina, miał problem ze znalezieniem pracy. Następnie przez 30 lat (aż do 1988 roku) pracował jako główny magazynier w Piaskach. Był prezesem koła Armii Krajowej w Piaskach.