Krzysztof Borowiec

Krzysztof Borowiec - fotografia świadka historii
Krzysztof Borowiec - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Szkołę podstawową pan Krzysztof rozpoczyna w wieku 6 lat w Poniatowej. Liceum ogólnokształcące kończy także w Poniatowej. Matura w 1968 r. Studia na UMCS-ie na kierunku Historia, przerwane oddaniem legitymacji studenckiej. Już podczas studiów zaczął zajmować się teatrem. Zdobył uprawnienia instruktora do prowadzenia grup teatralnych, poczynając od kategorii III, poprzez II i I, na kategorii S kończąc. W I połowie lat 70. zakłada kabaret "Legion Amba", który po połączeniu z kabaretem "Familia ojca Bolesława" w 1975 r. przekształca się w kabaret "Nazwać-Grupa Chwilowa". Po krótkim czasie kabaret przekształca się w teatr, nazwa zmienia się na "Grupa Chwilowa", a pan Krzysztof staje się reżyserem i jednym z aktorów wszystkich spektakli Teatru, min. "Lepsza przemiana materii", "Cudowna historia" czy "Martwa natura".

Krzysztof Borowiec - relacja świadka historii

Działania artystyczne i teatralne przed powstaniem Grupy Chwilowej. Początki Grupy Chwilowej. Pierwsze spektakle: "Gdzie postawić przecinek", "Pieśni nagminne", "Scenariusz. Kolejne spektakle: "Pokaz", "Lepsza przemiana materii", "Martwa natura", "Cudowna historia". Współpraca z aktorami rosyjskimi, "Postój w pustyni". Projekt z udziałem emerytowanych aktorów teatrów repertuarowych.Warsztaty teatralne w Hiszpanii i Norwegii. Kolejne spektakle: "Dom nad morzem", "Album rodzinny". Festiwale, konkursy, nagrody. Czym była Literatura II obiegu. Co było przed Konfrontacjami Teatralnymi. Wpływ cenzury na działalność Grupy Chwilowej.