Jerzy Boliński

Jerzy Boliński - fotografia świadka historii
Jerzy Boliński - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Jerzy Boliński urodził się 27 listopada 1929 roku w Puławach. Ukończył szkołę podstawową na Działkach, w czasie wojny uczęszczał na tajne komplety. Pracę zawodową rozpoczął w zakładzie sieci energetycznych w Puławach, trzy lata spędził w wojsku, po odbyciu służby wojskowej rozpoczął pracę w urzędzie telekomunikacyjnym w Puławach, gdzie pracował do przejścia na emeryturę w [19]63 roku. Mieszka w Puławach w domu wybudowanym przez rodziców.

Jerzy Boliński - relacja świadka historii

Jerzy Boliński opowiada o przedwojennych Puławach – szkole powszechnej na Działkach, ulicy Kochanowskiego, sklepach, komunikacji, kinie, wykonywanych zawodach. Wspomina pobyty Cyganów i cygańskie wesele. Część relacji poświęcona jest społeczności żydowskiej i zamieszkiwanej przez nią części miasta. Świadek historii przywołuje z pamięci wygląd dzielnicy żydowskiej i jej mieszkańców, cmentarz żydowski, sklepy, a także przypadki dokuczania Żydom przez młodzież. Mowa również o sytuacji puławskich Żydów podczas II wojny światowej i stosunku Polaków do Zagłady.