Kazimierz Bogucki

Kazimierz Bogucki urodził się 20 lipca 1897 roku w Skarżysku - Kamiennej. Uczestniczył w I i II wojnie światowej. Oficer rezerwy, członek Związeku Bojowników o Wolność i Demokrację. W 1981 roku odznaczony medalem „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”. Od 1937 r. mieszkał w Lublinie. W czasie wojny, wraz z żoną, ukrywał sześcioletnią żydowską dziewczynkę pod nazwiskiem Reginy Dziedzio. Pomógł także studentce architektury z Warszawy, Janinie Czaplińskiej, która uciekła z konwoju w drodze do getta warszawskiego. Przewiózł ją do Lublina, a następnie umieścił na posadzie sekretarki w niemieckim zarządzie lubelskiego (a potem zamojskiego) zakładu energetycznego. Wspólnie z Janką Czaplińską przekazywali tajne informacje polskiemu podziemiu. Utrzymywał również kontakty z Markiem Kohnem przebywającym w getcie, wraz z innymi inżynierami dostarczał potrzebne narzędzia dla więźniów pracujących w warsztacie działającym w żydowskiej dzielnicy zamkniętej.

Kazimierz Bogucki - relacja świadka historii

Rozmowa z Panem Kazimierzem Boguckim dotyczy głównie okresu okupacji. Pan Kazimierz opowiada o swojej pracy w związku elektryfikacyjnym. Mówi o przyjaźni z niemieckim inżynierem, swoim szefem, dzięki której udało się pomóc kilku osobom pochodzenia żydowskiego. Wspomina historię przygarniętej do własnego domu żydowskiej dziewczynki, a także historię pomocy innej Żydówce, której znalazł pracę. Opowiada również o pomocy udzielanej przez kolegów mieszkańcom getta oraz o otrzymaniu medalu „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”.