Anna Mirosława Bocian-Czyż

Anna Mirosława Bocian-Czyż - fotografia świadka historii
Anna Mirosława Bocian-Czyż - fotografia świadka historii (Autor: Majdanik, Joanna)

Lubelska dziennikarka i reportażystka, członek SDP. Urodzona w 1947 roku w Lubartowie. Ukończyła tam szkołę podstawową oraz liceum. W roku 1970 uzyskała tytuł magistra na kierunku filologia polska na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej. W czasie studiów była dziennikarką studenckiego dodatku „Kuriera Lubelskiego”pt. „Konfrontacje” Jako dziennikarka współpracowała z „Kurierem Lubelskiem”, „Sztandarem Ludu” „Kameną” miesięcznikiem „Na przykład” „Gazeta Lubelska Dzień” „Gazetą w Lublinie”oraz „Tygodnikiem Domowym” Należała do Klubu Reportażu SDP. Laureatka wielu nagród m.in. Nagrody Młodych (1976), Nagrodę Młodych reporterów im. Ksawerego Pruszyńskiego (1979), I edycji Konkursu im. Mirosława Dereckiego. W latach 1983-1992 pełniła funkcję kierownika literackiego w Teatrze Lalki i Aktora. Jej sztuki były nagradzane na festiwalach i konkursach w Gdańsku, Poznaniu, Krakowie i Lublinie. Do nagrodzonych i wyróżnionych scenariuszy należą: „O przelotnym szczęściu i przepięknym Gdańsku”(1996), „Żelazny Jan”(1997), „Ślimaczek i Zmorka”(2003), „Gołębnik”(2004), „Skrzydła służą do machania”(2005), „Światełko”oraz „Zdradliwy kwiecień”(2008).