Ryszard Blajerski

Ryszard Blajerski - fotografia świadka historii
Ryszard Blajerski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Ryszard Blajerski ukończył szkołę podstawową nr 8 w Lublinie (u zbiegu ulic Lipowej i Skłodowskiej), a następnie rozpoczął ogólnomorski kurs przygotowawczy do zasadniczej szkoły rybołówstwa morskiego w Świnoujściu. Od 18 roku pracował jako kierowca. Zrobił roczny kurs przygotowawczy do wojska dla kierowców samochodów ciężarowych. W wieku 19 lat poszedł do wojska. W wojsku zrobił II kategorię. Następnie pracował jako kierowca. Potem zrobił I kategorię jako kierowca autobusów MPK. W 1975 roku zaczął pracować w Lubelskich Zakładach Naprawy Samochodów, jako kierowca autobusu. Ożenił się w 1972 roku. Ma trójkę dzieci (najstarszy syn jest prokuratorem prokuratury okręgowej). Był jednym z założycieli komitetu strajkowego w LZNS w lipcu 1980 roku oraz komitetu zakładowego „ S ” . Był delegatem na zjazd regionalny „ S ” w Świdniku z ramienia LZNS. 17 grudnia 1981 roku był w kierownictwie komitetu strajkowego w LZNS. Po rozbiciu strajku został aresztowany (razem z Marianem Fuszarą) i wyrzucony z pracy za „ ciężkie naruszenie dekretu Rady Państwa ” . W stanie wojennym działał nielegalnie; był tzw. szefem grupy bieżącej (rozrzucanie ulotek w Lublinie, radio). Bez pracy od 17 grudnia 1981 roku do 2 listopada 1982 roku. Pracę znalazł 3 listopada 1982 roku, początkowo jako ładowacz, później jako kierowca w centrali rybnej. Pracował tam do 1989 roku. Następnie 2 lata pracował w prywatnej spółce. Od 1991 pracował, jako kierowca autobusu, w LZNS. W latach 90 – tych skończył szkołę średnią, a następnie ukończył Wyższą Szkołę Ekonomiczną. W 2000 roku został dyrektorem biura prof. Chrzanowskiego. Następnie powrócił do pracy na Politechnice, gdzie pracuje do dzisiaj na stanowisku samodzielnego starszego referenta.