Barbara Bibik

Barbara Bibik urodziła się 22 lipca 1938 roku w Lublinie na Czechowie. Rodzice oraz dziadkowie od strony matki również pochodzili z Lublina. Barbara Bibik wczesne dzieciństwo spędziła wraz z rodzicami w domu wynajmowanym przez babcię na ulicy Drobnej, gdzie wszyscy razem mieszkali do 1962 roku, kiedy to ojciec, wieloletni pracownik firmy budowlanej z ulicy Skłodowskiej, otrzymał własne mieszkanie na Alejach Racławickich (przy ulicy Głowackiego). W 1968 roku, po wyjściu za mąż, zamieszkała wraz z mężem i córką najpierw na ulicy Kunickiego, a następnie w niewielkim mieszkaniu przy ulicy Przyjaźni. Początkowo pracowała w sądzie przy ulicy Królewskiej, LOK-u, a następnie w Sanepidzie. Była również członkinią NSZZ „Solidarność” Jako mała dziewczynka była świadkiem walk podczas wyzwalania Lublina w lipcu 1944 roku, co utkwiło w jej pamięci na całe życie.