Janusz Bazydło

Janusz Bazydło - fotografia świadka historii
Janusz Bazydło - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Studia na Wydziale Humanistycznym UMK w Toruniu, przerwane na II roku. Służba wojskowa. Kontynuacja studiów historycznych na KUL-u, ukończonych w 1969 r.; w międzyczasie pełnił funkcję Przewodniczącego Rady Uczelnianej ZSP KUL. W 1968 r. aresztowany. Po odbyciu kary pracuje na KUL-u do 1995 r. 1974 – 84 kierownik lubelskiego oddziału miesięcznika „ Więź ” . Od 1978 redaktor niezależnego kwartalnika „ Spotkania ” . Od 1980 w NSZZ „ Solidarność ” . 1990 – 92 członek Komitetu Obywatelskiego. 1992 – 94 prezes lubelskiego oddziału Stowarzyszenia „ Wspólnota Polska ” . Redakcja Encyklopedii Katolickiej. W 1995 r. podjął pracę w kancelarii Senatu. W latach 2000-2004 doradca ds. mediów katolickich przy Przewodniczącym KRRiTV.