Sara Barnea

Sara Barnea - fotografia świadka historii
Sara Barnea - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Sara Barnea urodziła się 10 grudnia 1930 roku w Tomaszowie Lubelskim. Po śmierci starszego brata Samuela, który zmarł w dzieciństwie, rodzice wyjechali do Lublina, a ona wychowywała się u dziadków w Tomaszowie, dopiero po jakimś czasie trafiła pod opiekę rodziców. Chodziła do chederu i szkoły żydowskiej na ulicy Lubartowskiej w Lublinie, później do polskiej szkoły powszechnej w Tomaszowie. Wybuch II wojny światowej zastał ją w Tomaszowie, skąd wraz z rodzicami uciekła na tereny rosyjskie i została wywieziona w głąb ZSRR, gdzie przeżyła wojnę. Po powrocie z ZSRR trafiła do Szczecina, tam uczyła się w gimnazjum i liceum dla dorosłych, poznała męża i stamtąd wyjechała wraz z rodzicami w 1949 roku do Izraela. Początkowo mieszkała z mężem i córką w kibucu, później poza nim. Mąż Sary Barnei pracował w ministerstwie obrony, w 1956 roku ona również rozpoczęła tam pracę. W 1959 roku z mężem i dziećmi wyjechała na placówkę dyplomatyczną do Polski – pracowała z mężem przez trzy lata w ambasadzie Izraela w Warszawie. Po powrocie do Izraela kontynuowała pracę w ministerstwie obrony, zajmowała się m.in. Żydami przybywającymi z ZSRR. W 1980 roku przeszła na emeryturę, przez kolejnych 15 lat współpracowała z ministerstwem. Pozostawała w kontakcie z Polską, tłumaczyła z języka hebrajskiego na polski i odwrotnie, a także z rosyjskiego. Wydała wspomnienia, które ukazały się również w Polsce. Zmarła w 2015 roku.

Sara Barnea - relacja świadka historii

Sara Barnea opowiada o poczuciu wyobcowania w przedwojennej Polsce i świadomości bycia nie u siebie. Wspomina czasy powojenne w Szczecinie, gdzie trafiła po powrocie z ZSRR. Porusza kwestię wpływu Holokaustu na późniejsze życie i niezrozumienia ze strony Żydów mieszkających w Izraelu. Mowa również o życiu we współczesnym Izraelu i problemach, z jakimi zmaga się państwo. W relacji poruszony został również temat starości, życia i śmierci, przemijania, rodziny, mieszkania w domu dla osób starszych, tęsknoty za Lublinem. Sara Barnea mówi też o ulubionej książce z dzieciństwa, „Ivanhoe” Waltera Scotta, którą czytała podczas wojennego pobytu w ZSRR.