Maurice Bajcz

Maurice Bajcz - fotografia świadka historii
Maurice Bajcz - fotografia świadka historii (Autor: Zachariewicz, Agnieszka)

Maurice Bajcz urodził się w 1942 r. Jego ojciec został aresztowany latem 1941 r. –trafił do obozu przejściowego w Drancy, skąd został deportowany do Auschwitz, gdzie zginął. Po tym wydarzeniu matka ukrywała się dalej w Paryżu, Maurice natomiast został oddany na przechowanie opiekunce mieszkającej w okolicach Drancy. Po wojnie, wobec złych warunków mieszkaniowych i obciążenia samotnej matki praca zawodową, razem z bratem przebywał krótko w domu dziecka w Brunoy pod Paryżem, a następnie, między 7 a 10 rokiem życia, mieszkał w różnych miejscach na wsi pod Paryżem, gdzie zajmowały się nim różne opiekunki. W 1956 r. spędził z matką dwa miesiące w Polsce w odwiedzinach u rodziny we Wrocławiu i pobliskiej Bielawie. Ukończył studia ekonomiczne i pracował jako ekspert księgowy. Jest żonaty, ma dzieci.