Henriette Bages

Henriette Bages - fotografia świadka historii
Henriette Bages - fotografia świadka historii (Autor: Zachariewicz, Agnieszka)

Henriette Bages, z domu Mandelzweig urodziła się w 1934 r. w Paryżu. Jej matka pochodziła z Warszawy, należała do Bundu. Przyjechała do Francji w 1931 r. po nieudanej próbie zapisania się na Uniwersytet Warszawski. W Paryżu poznała przyszłego męża, po ślubie wspólnie trudnili się dziewiarstwem. W czasie wojny Henrtiette, podobnie jak jej siostra, była ukrywana na wsi przez francuskich chłopów. Ojciec został aresztowany na początku wojny. Po wojnie matka z córkami wróciły do Paryża. Henriette Bages razem z mężem, którego rodzina pochodzi z okolic Chełma, działa w bundowskim Centrum Medema w Paryżu. W 2005 r. wspólnie z grupą z Centrum Medema odbyła podróż do Polski, odwiedziła Lublin.